Tim Lips

eventing ruiter

Tim is de ambassadeur van het Bavaria 0.0 Eventing Team.

Hoe het allemaal is begonnen.

Al op jonge leeftijd wist ik dat ik serieus iets wilde bereiken in de paardensport. Toen mijn vader op de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 van start ging, was het voor mij duidelijk; dat wilde ik ook. Hierbij word ik, tot op de dag van vandaag, enorm gesteund door mijn ouders, die zelf beiden in de eventingsport actief zijn geweest.
Mijn eigen carriëre begon echter niet in de eventing. Ik heb eerst fanatiek gesprongen en besloot op 19-jarige leeftijd, natuurlijk gesteund door mijn vader, te kijken of de eventingsport iets in mij kon losmaken. Mijn eerste cross was een ongekende ervaring met een verscheidenheid aan emoties. Ik was verkocht en besloot mijn ruitersportcarriëre en topsportambitie te vervolgen in de eventing.

In een stroomversnelling

Na deze keuze ging het allemaal erg voortvarend. In 2005 startte ik voor het eerst internationaal, in 2006 werd ik Nederlands Kampioen Young Riders, in 2007 Nederlands Kampioen bij de Senioren en een jaar later uitgeroepen tot Rabobank Talent van het jaar. In hetzelfde jaar kwam mijn droom uit en maakte ik mijn olympisch debuut in Beijing, op 22-jarige leeftijd met Oncarlos. Mijn persoonlijke doel was om mijn vader te evenaren en dat lukte. Oncarlos en ik eindigden als vijftiende in Beijing.

Op weg naar mijn tweede Spelen, die van 2012 in Londen, kwalificeerde Nederland zich ook als team. Dit was een bijzonder moment, exact twintig jaar na dato stond Nederland weer aan de start met een eventingteam. De KNHS had dit als doel gesteld voor 2012, maar dankzij de innovatie die de Nederlandse eventingsport heeft doorgemaakt, werd het doel al vier jaar eerder bereikt. Helaas kon het Nederlandse team niet meedoen in de bovenste regionen, maar toch was er bij mij gepaste trots, met name op Oncarlos. Dat hij op 16-jarige leeftijd zijn tweede Spelen zo topfit en gretig finishte! Een blijk dat we door de jaren heen een goed team om ons heen hebben verzameld met uitgebalanceerde trainings- en wedstrijdschema’s.

Na het olympisch jaar 2012 volgde een jaar later het Europees Kampioenschap in Malmo, waar Keyflow NOP en ik als zevende eindigden, als beste Nederlandse combinatie sinds tijden. Ook de Badminton Horse Trails van 2014 staan voor altijd in mijn geheugen gegrift. Badminton staat bekend als de zwaarste eventingwedstrijd ter wereld. Bij mijn debuut eindigden we ook hier als zevende en waren we de beste debutant ooit in de geschiedenis van Badminton.

In 2016 haalden we met het Nederlands team opnieuw de Olympische Spelen en vol verwachtingen gingen we naar Rio. Mijn persoonlijke doelstellingen heb ik daar helaas niet waar kunnen maken, maar op weg naar Tokyo 2020 ben ik weer een waardevolle ervaring rijker. Daarnaast ben ik erg trots op het olympisch Diploma, dat we, dankzij onze zesde plaats met het team, hebben gekregen.

Op naar Tokio!

Terugkijkend op mijn drie Olympische Spelen en vele andere memorabele wedstrijden, ben ik een schat aan informatie, kennis en ervaring rijker geworden. Ik droom van mijn vierde Spelen en ga vol ambitie een nieuwe olympiade aan. Hierbij droom ik niet alleen van eigen succes, maar hoop ik ook een verdere bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van de Nederlandse eventingsport.